S to pico se res da ogromno eksperimentirat. Lahko dodaš več tistega, kar ti je najbolj všeč. In potem prilagajaš oz. se odločiš, kaj boš dala: ali mandlje ali mandljevo moko ali kokosovo, …
Priporočam ti, da jo narediš enkrat po receptu, daj manj sestavin in potem vidiš, kaj ti najbolj paše!
Za 2 osebi:
- 100 g mozzarelle (tiste v kosu, ne okrogle v slanici…Mu, Hofer, Tuš,…)
- 25 g kremnega sirčka (ABC je top)
- 30 – 40 g mletih mandljev
- 30 – 40 g mandljeve fino mlete moke (lahko dodaš tudi kokosovo, pazi da je razmaščena)
- 1 – 2 jajci (odvisno od velikosti – ni nič narobe, če sta dva, samo potem po občutku prilagodiš moko in mandlje)
- žlica trpotca oz psyllium
- ½ žličke pecilnega praška ali vinskega kamna ali sode bikarbone
- sol
- poper
- začimbe – origano, bazilika, po želji
Naribano mozzarello in sirček stopiš v ponvi na srednjem ognju. Mešaš, dokler se ne razpusti. Stopi jo počasi. Odvisno koliko imaš močno microvalovno. Lahko tudi v kozici na nizki temperaturi.
Vmes razžvrkljaš jajca in sol. V posebno posodo preseješ mandlje, kokosovo moko in pecilni prašek. Raztopljeno mozzarello zliješ k jajcem in na hitro premešaš z metlico. Takoj dodaš še mešanico mandljev in kokosa in premešaš. Nato dodaš še trpotec in mesiš z rokami, dokler se ne oblikuje kepa testa.
Z mokrimi (!) rokami raztegneš na peki papir in spečeš na 220 stopinjah cca 15-20 minut.
Testo lahko proti koncu še obrneš okoli in popečeš še na drugi strani par minut. Pride še bolj hrustljavo. Poljubno obložiš ( salama, pršut, domače hrenovke,…) in daš še malo v pečico, da se sir stopi.
Testo je res zelo nasitno, tako da prilagodi količine!
Dober tek 🙂