Meditacija

Namesto negativnega razmišljanja, konstantnega kritiziranja drugih in razmišljanja o tem, kaj bi mogel nekdo drug namesto nas spremeniti, predajanja odgovornosti za svoje življenje, bi bilo dobro, da se vsak posameznik raje obrne navznoter.

Kako sem jaz začela?

Počasi. Minutka, ko sem stala kje v vrsti, čakala, zaprla oči ( ali pa tudi ne) globoko vdihnila, globoko izdihnila, si “narisala” nasmeh na obraz in si predstavljala kaj lepega : moja 2 otroka, kako se igrata, kako se smejeva z možem, kako je lepa narava, kako se dobro počutim, ko tečem, … predstavljaj si pač tisto, kar je zate lepo … zvečer, ko sem ležala v postelji – isto – globok vdih, globok izdih, večkrat ponoviš! Zjutraj, preden sem vstala iz postelje. Ali pa zvečer, ko so vsi zaspali, sem si vzela 5 minut samo zase. Sama se moraš odločiti, kdaj boš to poizkusila. Samo ne odnehaj, poizkusi večkrat in verjamem da bo rezultat!

Kaj je pravzaprav zame meditacija?

Ljudje mislijo, da je meditacija sproščanje, vendar je veliko več. Je tudi sproščanje, ker prinese tisti občutek, ki ga dandanes pogosto iščemo – občutek miru, sproščenosti. Tako se znajdemo v nekem trenutku, kjer lahko umirimo misli. Včasih v poplavi informacij izgubimo stik s seboj, kaj smo mi, kaj pravzaprav želimo. Meditacija je tisti trenutek, v katerem smo povezani s samim seboj in tako utišamo naše misli. Ko enkrat dosežemo to, lahko s to energijo naredimo zelo veliko za svoje življenje.

Naše misli so namreč zelo mogočni ustvarjalci. Če razmišljamo negativno, to nekako prikličemo v svoje življenje. Potem rečemo, pa saj sem vedel, da se bo to zgodilo, ampak to smo dejansko sami priklicali. Če razmišljamo pozitivno, je efekt, da se dobro počutimo. Meditacija je stanje zavesti, kjer smo lahko umirjeni in to energijo nato zmanifestiramo v svoje življenje.

Zakaj bi se nekdo odločil, da začne meditirati?

Se ne počutiš dobro, imaš zdravstvene težave, si pod stresom, imaš naporne odnose, finančne težave. Mislim, da je meditacija nekaj, kar te pokliče. Začutiš, da ne moreš več tako naprej in zanimivo je, da je prvi stavek vedno enak: Moram se umiriti, ne gre več naprej. Prišel je trenutek, ko se moram ustaviti. Zato poiščeš odgovore znotraj sebe. Če iščeš odgovore na katera koli vprašanja, je meditacija tisti prvi in morda tudi najpomembnejši korak, da poiščeš stik s samim seboj in tudi svojo duhovno resnico. Karkoli človek začuti, je zanj dobro.

Kaj pa doživljamo med meditacijo?

V meditacijo se na primer lahko spustiš z namenom, da se boš pogovoril s telesom, zakaj se slabo počuti, mogoče zato, da pogledaš, zakaj imaš finančne težave in vizualiziraš svoj uspeh. V vsakem primeru, ne glede na to, kakšna je tematika, pa meditacijo dojemamo preko občutkov, notranjega vedenja, ko preprosto vemo, kaj moramo spremeniti. Nekateri slišijo kot notranji glas, kot bi nam duša prigovarjali, ko postanemo bolj vešči meditacije, začnemo videvati tudi slike. To ne pomeni, da se okoli nas pojavi vse živo, ampak slike v notranjem očesu. Zapremo oči in če rečem pomaranča, jo vsi zagledamo pred sabo. Tako vidimo neke podobe in slike in ta videnja močno vplivajo na nas in nas pomirijo. Izkušnje so različne, ti štirje čuti pa so najpogostejši po pričevanjih ljudi.

Kdaj vse sem še meditirala?

Rekla sem si :  Pojdi najprej na sprehod v naravo in samo dihaj, osredotoči se le na okolico in nase. Potem sem med tekom, ko sem bila v naravi, opazila ptička in pomislila, kako lepa je narava. Ni več misli, kaj je bilo včeraj, samo trenutek, ko si v naravi, uživaš in opazuješ drevesa. V avtu, ko sem čakala na otroka. V koloni na avtocesti,…kjerkoli, kadarkoli…

Kako je izgledala moja prva meditacija?

Voditeljica me je vprašala, kaj sem doživela, vsi ostali so videli “nekaj”, jaz pa sem razmišljala, če sem zaklenila vhodna vrata. Do tega je prišlo, ker sem bila pod stresom, moje življenje je bilo tako 24 ur na dan. Ko se znajdemo v taki situaciji, ko se ves čas nahajamo v mislih glede preteklosti ali prihodnosti, se ne moremo umiriti. Če leta živimo na tak način, potrebujemo čas za spremembo. Vztrajaj in se umiri! Ne odnehaj! Vsak dan bo lažje!

Po kolikšnem času pa lahko dosežemo stanje globoke meditacije in popolnoma umirimo misli?

Tu ni instant uspeha. Mi smo v zunanjem svetu navajeni na instant rezultate. Največ, kar smo pripravljeni počakati, je, da delamo en mesec in dobimo plačo. To je zgornja meja. Ampak tu se moramo zavedati, da gre za naše življenje. Če vložiš 3 mesece in to obrodi rezultate za celo življenje – se vam zdi to vredno? Jaz definitivno mislim, da ja.

Koliko meditacije je “dovolj” meditacije?

Če meditirate 15 do 20 min na dan lahko dosežete tak rezultat, kakor če bi 8 do 10 ur delali nekaj, pri čemer niste z mislimi povsem pri stvari. Obstajajo tudi taki, ki meditirajo 1 uro na dan, večinoma pa, kot predvidevajo tudi vodene meditacije na zgoščenkah, 20 minut do pol ure. Zadeva zelo hitro mine in to je neko povprečje. Obstajajo ljudje, ki meditirajo tudi toliko ur dnevno, vendar ne v tem predelu sveta. Naš tempo, naše življenje nam tega niti ne omogoča.

Ljudje sicer pravijo, da tega časa nimajo, vendar jaz pravim, da če nimaš pol ure na dan za svojo dušo, se vprašaj, kaj bo, ko bo tebi duša rekla, da nima časa zate.

Že veš, kaj so to AFIRMACIJE? Kako ti lahko pomagajo pri hujšanju? Klikni TUKAJ!

Scroll to Top