Vizualizacija

˝Vizualizacija? Ja kaj je pa to za ena čudna beseda? Kaj to sploh pomeni? ˝ … je bil moj prvi odziv, ko sem slišala besedo vizualizacija!

Niti nisem vedela kaj pomeni, niti si nisem znala predstavljati, kaj to je, kaj se ˝s tem dela˝. Dokler nisem poizkusila in sem prišla na slovensko besedo tega. Tako bolj domačo.                           PREDSTAVLJAJ SI = VIZUALIZIRAJ. Aha, tako je pa lažje. Lažje si nekaj predstavljam. Kaj pa? Ja vse! Npr. :

  • Kako si želim, da poteka moj dan

  • Kako se želim počutiti

  • Kje želim živeti

  • Kaj želim delati

  • S kom se želim družiti

  • Kakšni želim, da so moji prijatelji

  • Koliko kilogramov želim imeti

  • kako se želim oblačiti

  • katere kraje želim videti

  • predstavljam si, da sem zdrava

UHU, tako je pa lažje,a ni? To tehniko sem uporabila za lažje doseganje ciljev.

Pred očmi se ti pojavljajo podobe, ki so zate skoraj kot resničnost. Te notranje predstave v tebi sprožijo pozitivna ali negativna čustva, a le pozitivna čustva so tista, ki ti dajejo motivacijo in notranjo moč za dosego ciljev.

Kako torej vizualizirat?

Umiri se, naj te nihče ne moti, v mislih pojdi skozi potek dogodkov, kot si ti želiš, da se bo zgodilo! Ponavljaj. Začuti dober občutek, občutek sreče, ko se to zgodi! Nasmej se! Uživaj v občutku! Večkrat, ko boš to ponovila, večkrat boš občutila, kot da se je to že zgodilo in samo verjemi in ponavljaj in se bo! Ne priganjaj dogodkov. Prepusti se užitkom in si samo predstavljaj!

Vizualizacija je tehnika, ki se uporablja za doseganje ciljev s pomočjo naše domišljije. Ko si predstavljaš neko določeno situacijo, ki se ti obeta v prihodnosti, želiš, da se ugodno izteče. Da pa bi se to zgodilo, se potopiš v svojo domišljijo in si s pozitivnimi mislimi zamišljaš potek dogodkov.

Moč vizualizacije je dobro znana. Ni samo ogrodje za dosego ciljev, temveč se uporablja tudi v medicini kot priprava bolnikov na kirurški poseg, za krepitev učinka kemoterapije ter drugih zdravstvenih stanj. Poleg tega jo uporabljajo tudi športniki in kulturniki pred nastopi in tekmovanji. Kot je razvidno iz raziskav, se je telo športniku enako odzivalo med resničnim treningom kot se je odzivalo med vizualizacijo. Torej je dokazano, da lahko z svojimi mislimi spremeniš svoje telo oz ga spodbudiš, da bo delalo tebi v prid!

Pa ne misli, da ti zaradi tega ni dosegljiva! Vsakdo vizualizira, pa če se tega zaveda ali ne. Vizualizacija se pojavlja tudi v obliki sanjarjenja in notranjega govora. Saj se pogovarjaš sama s sabo, kajne? Sama izbiraš kakšne misli boš privlačila. Izberi pozitivne!

Zavestno vizualizirati je malce težje kot se prepustiti sanjarjenju. No, ne zahteva posebnega napora, vendar je koncentracija ključnega pomena. Pomembno je tudi, da si sproščena. Verjamem, da gresta meditacija in vizualizacija z roko v roki, čeprav so med njima očitne razlike.

 

Do sedaj si prebrala o MEDITACIJI, o AFIRMACIJAH in o VIZUALIZACIJI, tako da predvidevam, da si pripravljena na korak, ki te bo pripeljal do boljšega življenja, kjer ne bo več borbe s kilogrami in do boljšega počutja.  Se upaš s podpisom zavezat, da boš vsaj poizkusila? Klikni na POGODBO!

 

 

 

 

Scroll to Top